Omdat je met de clicker je hond héél precies kunt vertellen wat hij goed doet, snapt je hond vele malen sneller wat je van hem wilt dan als je geen clicker gebruikt. Daardoor leert je hond waanzinnig snel nieuwe oefeningen aan!

Het allerbelangrijkste bij het gebruik van de clicker is je timing: met de clicker kun je je hond PRECIES op het goede moment belonen. De click wordt de beloning (het lekkers komt daarna) dus je kunt je hond heel nauwkeurig vertellen wat je zo goed vond aan zijn gedrag. Stel dat je je hond wilt leren om over een hindernis heen te springen. Je hond springt over de hindernis en jij roept “goed zo!”. Maar ja, wat was er nou zo goed aan zijn sprong? De afzet? De hoogte? De landing? Bij “goed zo” kan dit van alles zijn. Met de clicker kun je preciés aangeven waar je tevreden over was door te klikken op precies het juiste moment. Je kunt het vergelijken met het maken van een foto van het gewenste gedrag.

Maar er zijn nog veel méér voordelen, zoals bijvoorbeeld dat trainen met de clicker een super positieve manier van trainen is. Hij wordt continu beloond voor goed gedrag. Doet hij niét wat we willen, dan is de enige consequentie dat hij geen click en dus geen beloning krijgt.

NOG MEER VOORDELEN

De hond moet zelf gaan verzinnen wat hij moet doen om de click en dus de beloning te verdienen. En een zelfverzonnen gedrag blijft het snelste hangen en is ook nog eens hartstikke leuk.

De clicker klinkt altijd hetzelfde, bij je stem is dat niet zo. Als je vrolijk bent klinkt je “goed zo” anders dan als je net met een ochtendhumeur uit bed komt. En het maakt ook niet uit wié de clicker gebruikt: deze klinkt hetzelfde bij jou, bij je partner of bij ieder ander die met jouw hond traint. 

Bijna elke hond vindt het werken met de clicker geweldig. Eigenlijk is het gewoon een heel leuk spelletje om samen te spelen en dat is supergoed voor een fijne band tussen jou en je hond.

Bij het clickeren moet je hond zijn hersenen gebruiken. Vaak zié je je hond heel hard nadenken en hoor je zijn hersentjes bijna kraken, dat is zó mooi om te zien! 🙂 En voor een goede gezondheid van je hond is het belangrijk dat je hem niet alleen fysiek uitdaagt, maar ook mentaal.

Nadenken kost veel energie van je hond, hij wordt dus best moe van een clicker training!

Clickertraining met Otje:

In het filmpje ben ik Toller-pup Otje het “naast lopen” aan het aanleren. De click die je drie keer hoort, betekent: “goed zo Otje, dit wilde ik zien en je krijgt daarvoor iets lekkers!”

Dit was pas de tweede keer dat ik met Otje trainde. Zoals je ziet gaat het al súper goed en heeft Otje er heel veel lol in om met mij samen te werken. En daardoor heb ik er ook heel veel plezier in.