Een clicker is een klein plastic doosje met een metalen plaatje er in: als je dit plaatje indrukt en weer loslaat hoor je een KLIK (of eigenlijk klik-klak). Het is bedoeld als hulpmiddel bij het trainen van honden en andere dieren.

Het wordt namelijk een aangeleerde beloning (in trainingstaal: een geconditioneerde bekrachtiger). Je leert je hond dus aan dat als hij die click hoort, hij iets lekkers van jou krijgt.

Je gebruikt de clicker om je hond (in kleine stapjes) nieuwe oefeningen aan te leren. Als je hond de nieuwe oefening eenmaal aangeleerd heeft, dan heb je de clicker niet meer nodig voor die oefening. Het is dus niét zo dat je de rest van het hondenleven een clicker bij je moet hebben.

In principe kun je ook een clickerwoord gebruiken, bijvoorbeeld als je een hond hebt die bang is voor het geluid van de clicker. Of bij een oefening waarbij je allebei je handen al vol hebt. Zelf gebruik ik in dat geval het woord “check!”. Het moet een woord zijn dat je in het dagelijks leven niet zomaar te pas en te onpas gebruikt, anders gaat de waarde ervan voor je hond heel snel achteruit.

Toch werkt de clicker vele malen beter dan een clickerwoord en daardoor verdient die wat mij betreft ook echt de voorkeur boven een woord. De click is veel unieker en specifieker geluid dan een woord en klinkt bovendien altijd hetzelfde (bij je stem is dat niet zo). Maar soms kan een clickerwoord dus wél handig zijn voor “erbij”.

Verschillende soorten clickers

Er zijn allerlei verschillende soorten clickers in de handel. Clickers met een drukknopje, clickers die je aan een vinger kunt bevestigen, clickers die regelbaar in volume zijn en de “ouderwetse” plastic doosjes met een metalen plaatje waar ik het in het begin al over had. Persoonlijk vind ik die ouderwetse prettig, vooral omdat het geluid lekker hard is (bijvoorbeeld handig voor het werken op afstand) en mijn ervaring is dat deze clicker lang meegaat. Maar bij sommige honden wil je juist een clicker die niét zo hard klinkt, wellicht omdat je hond angstig is voor geluiden.

Het is dus vooral zaak om te kijken naar je persoonlijke voorkeur en naar wat prettig is voor jóuw hond.

Ik gebruik zelf dus altijd de eerste uit het rijtje hierboven. Maar er zijn ook van dit soort clickers die ik persoonlijk slechter van kwaliteit vind: dat zijn de bredere doosjes met slappere metalen plaatjes die snel roesten en stuk gaan.